Nieuw project: Albinisme in Noord-Tanzania

MOV-Herveld start met een nieuw project over Albinisme. Dit nieuwe project gaat albino’s in Tanzania helpen en beschermen door aandacht te vragen voor albinisme.

Albino’s in Tanzania leven in grote angst. Ze worden niet als gelijken gezien van de ‘gewone’ bevolking. MOV wil dat mensen in Tanzania albino’s ook gewoon als mensen gaan zien.  Ze wil hierom niet alleen meer aandacht vragen voor de gezondheid van albino’s, maar ook voor de veiligheid en de spookverhalen die over hen de ronde doen. Daarnaast gaat de MOV ook kijken wat albino’s in de streek Karagua nodig hebben om zowel gezonder als veiliger te zijn.

De problemen van Albino’s in Afrika

Albino’s zijn mensen die geen melanine aanmaken. Makkelijker gezegd: Ze hebben geen kleur in hun huid en haar.  Deze mensen zijn dus helemaal wit en je hebt ze overal op de wereld. In Europa vallen ze niet heel erg op, maar in Afrika is het vreemd als je een kindje hebt dat helemaal wit is terwijl de ouders wel een donkere huid hebben. Doordat het zo vreemd is gaan er ook al eeuwen allemaal rare verhalen rond over deze mensen. Ze zouden zijn bezeten door geesten of behekst zijn, maar het grootste verhaal gaat dat hun lichaamsdelen een helende kracht bezitten of kunnen beschermen tegen ongeluk. De handel in de lichaamsdelen van Albino’s is dus ook grof geld waard als deze worden doorverkocht aan zogenaamde ‘witch doctors’. Kwakzalvers die van deze lichaamsdelen een zogenaamd medicijn maken of je eeuwige roem beloven. Door dit bijgeloof is er een smet ontstaan op albinisme en de mensen die het hebben.

unnamed (3)Naast het probleem dat albino’s hun leven niet zeker zijn omdat er wordt geloofd dat ze speciale krachten bezitten, hebben ze ook een hogere kans om ziektes te krijgen zoals huidkanker. Veel albino’s in Tanzania kunnen niet zomaar naar de drogist lopen en zonnebrandcrème kopen of aftersun. Daarnaast hebben albino’s ook vaak last van hun ogen en kunnen ze eerder oogziektes krijgen of eerder blind worden dan ‘normale’ mensen.

De MOV wil gezinnen met albinokinderen of -ouders graag bijstaan en financieren, zodat zij de nodige medicijnen kunnen aanschaffen en de kinderen met albinisme naar speciale bewaakte scholen kunnen sturen. Ook wordt er geld geschonken aan Josephat Torner, een man met albinisme die door heel Tanzania lezingen houdt over albinisme en de strijd aangaat met vooroordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *