Project van de maand: het health centre

IMG_1635Begin augustus 2016 is een van de grootste projecten van MOV Herveld opgeleverd: het ‘Kibombo Health centre’ in Kayanga. De bouw is voor Afrikaanse begrippen snel gegaan. De hele gemeenschap heeft meegeholpen met de bouw.  Waarom is dit project nou zo belangrijk voor de mensen in Tanzania? En wat houdt een health centre in? Lees het hier!

Het idee
Een health centre is een klein ziekenhuisje waar mensen voornamelijk eerste hulp krijgen . Ook  kunnen ze er uitzieken of  worden ze van hieruit doorgestuurd naar een groot ziekenhuis als de situatie daarom vraagt. Het is te vergelijken met een huisartsenpost hier. Naar verwachting worden er voornamelijk longpatiënten en malariapatiënten opgenomen. In Tanzania sterven namelijk meer mensen aan malaria of aan een longontsteking dan dat ze van ouderdom sterven. Dit komt doordat veel mensen in hutten wonen die niet goed geïsoleerd zijn. In deze hutten wordt gekookt en geleefd. De rook van het vuur waar op wordt gekookt blijft hangen in de hut. Ook wordt het in Afrika ’s nachts stukken kouder dan het overdag is, waardoor problemen met je longen al snel op de loer liggen. Daarnaast hebben veel mensen geen geld voor klamboes of medicatie tegen malaria. Dus als hun longen niet worden aangetast, kunnen ze altijd nog gestoken worden door een malariamug.

Kraamafdeling
Naast de opvang van deze patiënten, willen ze dat zwangere vrouwen uit de buurt zich laten nakijken of zelfs bevallen in het health centre. Er is hierom een speciale kraamafdeling gebouwd en echo-apparatuur aangeschaft. Ook dit is met voorbedachte rade gedaan. De sterfte van zowel moeder als kind in de kraamperiode in Tanzania is vrij groot. Domweg doordat de moeder niet genoeg tijd heeft om bij het ziekenhuis of de dichtstbijzijnde huisartsenpost te komen. Dit moet immers allemaal te voet en als je geluk hebt, heeft je man een kar, een fiets of een brommer. Daarnaast is er een tekort aan de juiste technieken in ver afgelegen gebieden om in te schatten of een kind bijvoorbeeld in een stuitligging ligt, waardoor het baren van het kind tot de dood van zowel moeder als kind kan leiden.

ziekenhuis voorkant 2Röntgen
Het grootste plan wat nog deels moet worden uitgevoerd, is een specialisatie in röntgen.  De röntgenkamers zijn al klaar. Ze hebben extra dikke muren om de straling binnen die kamers te houden. Het röntgenapparaat moet nog wel worden gekocht.

Het idee voor een röntgenspecialisatie is ontstaan, doordat röntgenapparatuur in Tanzania schaars zijn. In de grotere ziekenhuizen in de steden hebben ze een röntgenafdeling, maar daar moeten veel inwoners te ver voor reizen. Door de specialisatie in Kibombo te realiseren hoopt de MOV  op aanwas vanuit de gehele regio en misschien zelfs vanuit andere delen van Tanzania. Hierdoor biedt zo’n afdeling in Kayanga niet alleen mogelijkheden voor de bevolking om zich sneller en beter te kunnen laten behandelen, maar is het ook een stimulans voor het gebied. Het bisdom wil een gemeenschap om het ziekenhuis heen bouwen. Er staat al een kerk, maar ze zouden ook graag een school en een opvang willen realiseren. Op deze manier wil het bisdom het dorp naar de grote stad laten toegroeien en economisch sterker maken.

 Het belang
Ons Kibombo health centre ligt in het bisdom Kayanga in de Kageera-regio in Tanzania, waar helaas in september nog een aardbeving heeft plaatsgevonden. De schade aan het health centre is beperkt gebleven, de schade in de regio was echter stukken groter en heeft een redelijke impact gehad op de mensen daar.

overhandiging ziekenhuisHet bisdom zelf is jong en bestaat sinds 2008. Het  staat sindsdien onder leiding van bisschop Almachius Vincent Rweyongeza. In het bisdom bevinden zich in totaal zes verschillende ziekenhuizen en gezondheidscentra. In twee regio’s, Karagwe en Kayanga hebben ze nu een health centre.

Karagwe telt een populatie van 425.496 mensen. Het aantal ziekenhuizen dat zich in de regio bevindt is te weinig per hoofd van de bevolking. Zelfs in de regio Arnhem/Nijmegen (wat ongeveer een evenredig bevolkingsaantal kent) bevinden zich meer ziekenhuizen dan in de uitgestrekte regio in Tanzania. Door een extra health care centre in de regio te plaatsen, heeft de bevolking daar een hogere kans om simpele ziektes te overleven. Mensen kunnen zo sneller met hun problemen bij een professionele arts terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *