jongerenreis 2015

Jongerenreis naar Tanzania (Wie gaat er nu met ons mee??)

 In het verleden zijn we verschillende keren met jongeren op reis geweest naar Tanzania. Deze reis heeft op deze jongeren, de begeleiders en de organisatoren maar ook de jongeren en de begeleiders in Tanzania zoveel positieve indrukken achtergelaten dat we het plan hebben opgevat om te polsen of er belangstelling is voor een volgende reis in 2015.

cropped-IMG_08851.jpg

Zoals u misschien weet, besteden we in de Benedictusparochie, locatie Herveld/Andelst veel tijd en energie aan diverse projecten in Tanzania. Dit komt omdat we merken dat de hulp die we zo geven en gegeven hebben nog steeds veel vruchten afwerpt. Er is de afgelopen periode erg veel gebeurd in Tanzania door de hulp vanuit onze parochie.

Daarom hebben we het idee opgevat om nogmaals jongeren een kans te geven om zelf eens te gaan kijken in Tanzania of die acties werkelijk zin hebben gehad en nog veel belangrijker om eens te praten met jongeren uit dit land en zo te ervaren dat er erg veel overeenkomsten zijn maar ook echte verschillen. We willen jongeren vanuit de Benedictusparochie [ en omstreken] de kans geven om vanuit wederzijds respect te leren van elkaar, te communiceren met elkaar.

Daarom ons plan: Doel om tijdens de zomer van 2015 een reis [ ongeveer 3 weken] voor jongeren te organiseren naar Tanzania. We willen dan in contact komen met jongeren uit die regio om op die manier iets te leren van elkaar. Dit vanuit een volledig gelijkwaardige positie t.o.v. elkaar en op basis van respect voor elkaars cultuur en opvattingen.

De groepsgrootte is “maximaal” 16 jongeren, verder gaan we uit van ongeveer 4 begeleiders. Behalve het bezoeken van verschillende projecten willen we vooral in contact komen met studenten, als het kan Fotasstudenten

Tanzania

Het is vooral een reis waarbij communicatie met de ander voorop zal staan. Het motto van deze reis is daarom:

 leren en respecteren – van elkaar.

In het programma zitten o.a.  bezoekjes aan scholen; waarbij we proberen dat je een dag mee mag “draaien” op een Afrikaanse school, “gewoon” thuis bij de mensen in hun bescheiden huisje/hut kunt kijken, samen praten met leeftijdgenoten, en natuurlijk ook samen plezier maken etc. We willen natuurlijk ook een bezoekje brengen aan de Serengetti.  De deelnemers zullen voorafgaand aan de reis moeten communiceren met de mensen in Tanzania (Kagera region) via email, brieven en internet.

Dit alles hoef je natuurlijk niet alleen te doen, de leden van de onderstaande werkgroep willen heel graag helpen.

Ben jij geïnteresseerd in deze reis? Durf je samen met anderen deze uitdaging aan? Ben jij in de zomer van 2015 tussen de 18-22 jaar? Ben je sociaal en betrokken genoeg?  Kan de medemens je iets schelen? Heb je incasseringsvermogen genoeg?  Kortom…wil je met ons mee? Dan moet je dit voor 8 juni schriftelijk kenbaar maken bij Jack Peperkamp of André Hoogveld. We willen dan wel graag lezen in jouw brief waarom je zo graag mee wilt.

Groep 2 2008

De deelnemers zullen moeten rekenen op een behoorlijke kosten (ongeveer  € 1.500). Daarom is o.a. een lange voorbereidings-/spaartijd nodig. Deze tijd is ook nodig om goed voorbereid deze onderneming aan te kunnen gaan want:

‘het is beslist geen vakantiereis hoewel we natuurlijk ook veel leuke dingen willen gaan doen’

Op 20 juni 2014 zullen we de geïnteresseerden bij elkaar roepen met ouders/verzorgers om de consequenties uit te leggen en vragen te beantwoorden. De beslissing wordt dan definitief voor de zomervakantie genomen. Deze definitieve aanmelding geschiedt d.m.v. het tekenen van een intentieverklaring.

Met de groep die overblijft, willen we vanaf september een traject van voorbereiding in gaan. We denken aan 3 bijeenkomsten voor het eind van het jaar en mogelijk nog 3 – 4 bijeenkomsten in het begin van 2015. Tijdens deze bijeenkomsten gaan we ons bezighouden met de reis met al zijn facetten. Zo zullen we iets laten zien over de regio en iets vertellen over gebruiken, aandacht voor de taal, het Swahili, het voedsel, de risico’s. Een avond zal gaan over de vraag: wat ga jij doen met de indrukken die je tijdens de reis zult opdoen? ( want we hopen natuurlijk wel dat je  “geraakt” wordt en als je daar bang voor bent moet je je zeker niet opgeven.)

We hopen op enthousiaste reacties,

De werkgroep: Jack Peperkamp en André Hoogveld
(06-28958913,  ahoogveld@hotmail.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *